Arabica kahve, dünya çapında Coffea Arabica olarak tanınır. Deniz seviyesinden 900-2200 metre yükseklikte yetişen kahve ağaçlarından elde edilir. Bu kahve türü için uygun sıcaklık 15-25 derece aralığıdır. Arabica kahvesinin ağaçları, 2-5 metre yüksekliğe sahip küçük yapraklı ağaç türleridir. Peki Arabica kahvenin özellikleri neler? Arabica nerede yetişir? Ayrıntılardan söz edeceğiz.
Arabica ağaçları ortalama 3-4 sene sonra kahve meyvesi vermeye başlar. Çiçeklenme zamanı gelir, meyvesini verir ve bunlar genelde 9 ay gibi bir sürede olgunlaşır. Arabica kahve ortalama yüzde 0,8-1,4 kafein içeriğine sahiptir. Zengin ve tatlı tadı, hafif ekşi ve meyvemsi lezzeti, dengeli fiziği ile dikkat çeker.
Arabica Kahve Nedir?
Arabica kahve, dünyadaki kahve üretiminin yüzde altmışından fazlasını oluşturmaktadır. Bu kahvenin çekirdekleri, Coffea Arabica bitkisinden gelmektedir. Arabica kahvesi, Coffea Arabica isimli bitkinin 15-25 derece arasındaki sıcaklıkları sevmesinden ötürü subtropikal iklimlerde yetişir. Bu bitki ayrıca gölgede kalmayı da sever. Genelde deniz seviyesinden 900-2200 metre yükseklikteki yamaç alanlarda yetişir.
Arabica kahve çekirdeği, Etiyopya’nın güneybatı dağlık alanlarında yaygındır. Fakat Oğlak Dönencesi ile Yengeç Dönencesi arasındaki kuşakta çok sayıda ülkede yetiştirilir. Arabica kahve çekirdeklerinin boyutu, kahvenin kalitesini direkt olarak etkiler. Kahve üreticileri, bu durumun bitkinin verimini ve kalitesini doğrudan etkileyen bir faktör olduğunu söylerler. Bu sebeple de Arabica yetiştirmek için uygun koşulların elde edilmesi çok önemli.
Arabica, deniz seviyesinden 900-2200 metre yükseklikte yetiştirildiği zaman en kaliteli kahve çekirdeklerini verir. Sıcaklığın ise 15-25 derece arasında olması gerekmektedir. Ortalama olarak 3-4 sene sonra hasat edilen kahve çekirdekleri, artık satışa hazır hale gelir. Arabica kahve ağaçları 70 yıla kadar yaşayabilir. Ancak 25 seneden sonra kötü bir hasat verdiği bilinmektedir.
Arabica Kahvesi Hangi Ülkelerde Yetiştirilir?
Arabi kahve üreten ülkeler:
- Burundi
- Guatemala
- Ruanda
- Hindistan
- Meksika
- Kolombiya
- Etiyopya
- Ekvador
- Kosta Rika
- Brezilya
Bu ülkeler, Arabica kahvesi üreten ülkelerden sadece birkaçıdır. Ek olarak; Brezilya, dünya Arabica kahvesi üretiminde en büyük üretici konumundadır.
En Popüler Arabica Kahve Çeşitleri Hangileri?
Arabica kahve çeşitleri en çok merak edilen konulardan biridir. Geniş bir aileyi içeren pek çok farklı Arabica kahve çekirdeği türü bulunur. Kimi çekirdekler sadece belirli alanlarda yetiştirilir. Bazıları ise dünya çapında kahve üretimi yapılan ülkelerde yetiştirilir. Arabica kahvesinin temel türleri şöyledir:
- Villabos
- Pacamara
- Kona
- Jackson
- Catimor
- Caturra
- Bourbon
- Typica
Arabica Kahvesinin Özellikleri Nelerdir?
Bilindiği gibi Arabica kahvesinin özellikleri, kahve tutkunları tarafından sıklıkla araştırılır. Bu kahvenin lezzeti, satın aldığınız çekirdek ve kavurma tipine göre değişiklik göstermektedir. En yaygın Arabica kahvesi, fındık, karamel ve çikolata notalarının eşlik ettiği hafif tatlı bir tada sahip olmaktadır.
Hafif bir asitlik ve biraz acılık barındıran Arabica, aynı zamanda bir miktar meyvemsi tat da sunar. Kahve çekirdeklerinin uygun biçimde muhafaza edilmesi, içeceğin lezzetini artırır. Soğuk demleme Arabica kahvesi, daha tatlı tatların daha çok ortaya çıkmasına yardımcıdır. Arabica kahvesinin aroması genellikle meyvemsi notalar içermektedir. Kavrulmadığı zaman çoğunlukla yaban mersini kokusu gibi bir koku vaat eder.
Arabica’nın günümüzde en popüler içeceklerden biri olması tesadüf değil. Kahve uzmanları, Arabica’nın hiçbir kahve türünde olmayan karakteristik bir lezzet melezinin bulunduğunu belirtirler. Arabica ilk içildiği zaman asiditesinden dolayı ekşi bir his vermektedir. Ancak sonra hızla hafif acı bir durum hissedilir. Arabica kahvesi, genelde latte, cappuccino ve espresso gibi içeceklerde kullanılmaktadır.
Arabica, Robusta çekirdeklerinden %1,5 kadar daha az kafein barındırır. Bu sebeple de birçok kişi Arabica bağımlılık yapmadığından dolayı bu kahveyi tercih eder.
Arabica İşleme Yöntemleri Nelerdir?
Arabica kahve işleme yöntemleri farklılık gösterir. Bunlar üçe ayrılmaktadır:
Kuru İşleme
Nemin ortalama yüzde 13’e düşürülmesi için ortalama işlem süresi genelde bir ay olmaktadır. Hasat edildikten sonra pişirilen kahve, dal, toprak, kir ve yabancı maddelerden temizlenme aşamasından geçer. İnsanlar kahveyi yüksek bir alanda kuruturlar. Doğru biçimde uygulandığı zaman bu işleme tekniği, kahveye zengin ve fiziksel olarak yoğun bir tat katar.
Islak İşleme
Üreticiler kahve çekirdeklerini temizleyip yabancı maddeleri yok ederler. Makine ile ovalama işlemi yapılarak kahve çekirdeklerinin temizlenmesi sağlanır. Ardından çekirdekler kurutulur ve paketlenir. Bu işleme tekniğinde fiziksel olarak dengeli bir içecek elde edilir.
Yarı Yıkanmış İşleme
Bu teknik, çekirdek kabuklarının, kahve meyvesinin ovalanması ve fermente edilmesinden sonra kuru ve ıslak işleme yöntemlerinin bir arada kullanılmasını içerir. Yarı yıkanmış işleme, kahveye fiziksel olarak pürüzsüz, tatlı ve hafif ekşi bir tat getirir.