Pek çok kişi kahve bozulur mu sorusunun yanıtını araştırıyor. Dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olan kahve ile ilgili en çok merak edilenlerden biri kahvenin bozulup bozulmadığıdır. Diğer birçok gıda gibi kahve de bozulabilir ve kahvenin de bir raf ömrü vardır. Kahvenin raf ömrü üzerinde saklanma koşulu gibi farklı etkenler etkili olur. Doğru şekilde saklanmayan bir kahvede bayatlama, tat kaybı ve bozulma gibi durumlar gözlenebilir. Peki kahve ne kadar sürede bozulur ve bozulduğu nasıl anlaşılır? İşte detaylar!
Kahve Bozulur Mu? Kahve Ne Kadar Sürede Bozulur?
Kahvenin ne kadar sürede bayatladığı ve bozulduğu ile ilgili birçok soru sorulur. Tüm gıdalar gibi bir raf ömrü olan kahvenin kullanım ömrüne ambalajının açıldığı ve açılmadığı durumlar olarak bakılmalıdır. Ambalajı açılan bir kahvenin ömrü daha kısa olur. Genel olarak kahvenin ambalajı açıldıktan sonraki 2 hafta içerisinde tüketilmesi önerilir.
2 haftalık süreden sonra kahvede bayatlama, ekşime ve tat kaybı gibi durumlar gözlenebilir. Bu nedenle bayatladığı ve bozulduğu fark edilen kahveler kesinlikle tüketilmemelidir. Ambalajı açılmamış olan kahvelerin raf ömrü ise daha uzun olur. Kapağı açılmadığı için nem ve oksijen ile temas etmemesi bunda etkilidir. Kahvenin bozulup bozulmadığı değerlendirilirken saklama koşulları da göz önünde bulundurulmalıdır. Öte yandan kahvenin saklanması için en uygun koşul ise oda sıcaklığının mevcut olduğu mutfak dolabı gibi ortamlardır.
Kahvenin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Kahve bozulur mu diyenler için diğer önemli noktalardan bahsedelim. Kahvenin çekirdek kahve ve öğütülmüş kahve gibi farklı formları bulunur. Her kahve formunda kahve bozulabilir. Çeşitli çevresel etkenler ile kahvenin içinde yer alan bileşenlerde değişiklik meydana gelir. Bu değişiklikler kahvenin bozulduğunu gösterir.
Kahvenin bozulduğunu anlamak için kullanılması gereken yöntemlerden biri gözlemdir. Bozulma nedeniyle kahvenin taneleri birbirine yapışabilir veya kahvenin üzerinde birtakım renk değişiklikleri görülebilir. Bu durum kahvenin bozulduğu anlamına gelir. Bu şekilde gözle görülür belirgin bir durum yoksa kahvenin kokusuna ve tadına dikkat edilmelidir.
Bozulmuş kahvenin kokusunda normale göre değişiklik olur. Tadında ise acımsı ve ekşimsi bir değişiklik olduğu görülür. Kahvenin olağan tadı ise azalır. Bu durum fark edildiğinde kahve bozulmuş olduğu için kesinlikle içmeye devam edilmemelidir.